Prawdziwa kiełbasa to tylko swojska

Dietetycy alarmują – mięso w supermarketach jest coraz gorszej jakości. Niby o tym wiemy, lecz nadal je jemy, bowiem cóż innego mamy zrobić? Weganie nie mają kłopotu z wciąż spadającą kondycją mięsa. Ale ci to tylko mały procent naszego społeczeństwa. Jak powinna radzić sobie reszta, a więc mięsożercy?

Po pierwsze nabywając wędlinę w hipermarkecie musimy przejrzeć etykiety. Na rynku znajdziemy również kiełbasy z jedynie kilkunastoprocentową zawartością mięsa. Co składa się na pozostałe procenty? Woda, białko sojowe, emulgatory, jak również mnóstwo składników nazywanych E000. Taki skład z powodzeniem odpycha od spożycia mięsa. Podobno rozsądniej zakupić mięso w paczkach niż będące luzem na ladzie. Albowiem nie mamy gwarancji, iż szynka co leży w ladzie jest pierwszej świeżości. Na etykiecie możemy przynajmniej sprawdzić datę ważności. Najlepszym rozwiązaniem jest kupić swojską wędlinę. Lecz rzecz jasna, klasa jest adekwatna do ceny. Kiełbasa tzw. swojska będzie kosztować od 40 zł wzwyż, a i tutaj nie jesteśmy pewni czy jest wyprodukowana uczciwie. Może warto więc zainwestować we własny napełniacz do kiełbas i kiełbasy wytwarzać własnoręcznie na własne potrzeby?

Przepis na swojską kiełbasę nie jest wcale taki trudny, a na pewno znają go nasze matki jak i babcie. Bez problemu odszukamy taki przepis też w książkach kucharskich. Zasadnicze w trakcie wytwórczości swojskiej kiełbasy będzie poprawne zrobienie mięsa. Kiełbasę produkuje się z rozdrobnionego mięsa wieprzowego. Tego rodzaju mięso musimy właściwie nasolić a ponadto doprawić wedle potrzeby. Taką przemieloną papkę mięsa musimy włożyć do kiszki. I w tym miejscu musimy wspomnieć o niezbędnej inwestycji, którą jest napełniacz do kiełbas. Bez niego będziemy skazani na kupno podejrzanego mięsa w sklepie. Jak się takie urządzenie obsługuje? Przede wszystkim każdą część trzeba kompletnie wyczyścić przed kontaktem z żywnością. W kolejnym kroku należy założyć rękojeść na większy uchwyt przed korbą, przesunąć rękojeść zgodnie ruchem wskazówek zegara, żeby tłok wysunął się z cylindra. W kolejnym etapie wyjmujemy cylinder oraz napełniamy go mięsem, po czym ponownie zakładamy cylinder. W następnej kolejności instalujemy rękojeść na uchwycie mniejszej korby jak również kręcimy nią zgodnie z ruchem wskazówek zegara, tak aby tłok wysunął się do cylindra. Rękojeść kręcimy aż do chwili, gdy wysunie się napełniona masa. W ostatnim etapie ponownie nakładamy rękojeść na większy uchwyt przed korbą i przekręcamy zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

Dodano 2013-04-01
Kategoria: Pozostałe